Vecka 23 (22+2) (:

Bebis
Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.

Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.
Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller.

Mamma

Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.


Känner du dig stressad? När mammans puls ökar av någon anledning, så ökar också barnets puls. Det kan du märka genom att barnet kan sparka. Vi lever i en stressig värld men försök att leva lite lugnare när du är gravid. Du kan för stunden lugna barnet genom att lugna dig själv, till exempel genom avslappningsövningar och vila. Du kan även försöka stryka över magen.


Pappa

Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa. Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.

 

Egen kommentar:
Det är roligt med alla tankar och spekulationer och framför allt alla förberedelser inför att bebis ska komma ut. Vi har redan varit och kikat på barnvagn och ska tänka ett tag till på det då det är en djungel med alla dessa vagnar (: En favorit har vi sett ut ändå. :) Bilbarnstolen är redan klar som Matte har fixat genom jobbet! (:


Jag mår fortfarande jätte bra, det är helt underbart att få bära omkring på bebis. Tar tillvara på tiden och njuter allt vad jag kan! Nu har jag börjat vakna på nätterna av att jag får ont i revbenen när jag ligger på sidan, inte så konstigt då det blir trängre för bebis där inne. Glad för allt jag känner, allt från sparkar till värk. :) Bebis sparkar och rörelser blir allt tydligare och kommer allt oftare. Nu i skrivande stund är det full fart där inne! 

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0